Diz Ekleminden Gelen Sesler | Diz Ağrılarının Nedeni | Tedavisi - Bilge Platform - Aklınıza takılan her başlıktan soruya cevap verilen bilge ve kültür sitesi google-site-verification: googlef96c3ba5a41d1a86.html

Haberler

9 Ağustos 2017 Çarşamba

Diz Ekleminden Gelen Sesler | Diz Ağrılarının Nedeni | Tedavisi

Merhaba, bu günkü yazımız da “Diz Ekleminden Gelen Sesler” Başlıklı makalemizi yazıyoruz.

Giriş; Fizik  Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Doç. Dr. Cengiz Bahadır’ın yapmış olduğu açıklamaya göre, dizlerin vücudumuzun en fazla ağırlığını taşıyan eklemler olduğunu ifade etmiştir. “Bu sebepten dolayı diz problemleri genel yaşamımızı, hareket kabiliyetimizi kısıtlayarak olumsuz etkiler bırakabilir” dedi.
Diz Ekleminden Gelen Sesler
Diz Ekleminden Gelen Sesler

Diz eklemi insan vücudunun en fazla yük taşıyan bölgesidir. Bu sebeple diz kıkırdaklarına ve aynı zaman da özellikle diz kapağı kıkırdaklarına oldukça aşırı bir yük biniyor. Dizlere binen bu yük, çömelme ya da merdiven inip çıkma gibi olaylar da bireyin vücut ağırlığının birkaç yüz kilo fazlasını diz eklemlerine yüklemektedir. Bu nedenle vücudun en kalın kıkırdak tabakası diz kapağının arka bölgesindedir.

Dizden Neden Ses Gelir?

Diz eklemlerinin vücut ağırlığını ağrısız bir şekilde taşıyabilmesi için kıkırdaklar arasında sürtünmenin oldukça az olması gerekir. Hangi tür sebepten dolayı olursa olsun; diz kapağının arkasını kapsayan kıkırdakların yıpranmasındaki  en temel husus dizden gelen sestir. Bu tür kıkırdak sesler özellikle çömelip kalkarken meydana gelir ve daha çok “çatırdama” şeklindedir. 

Kıkırdak seslerinin büyük bir oranda nedeni diz kapağının kıkırdak yüzeyinin bozulması olup aynı zaman da  hareket halinde iken bu bozuk yüzeyin karşı kemikler ile sürtünmesinden kaynaklanıyor. Bu gibi durumlar tıpta açıklanmış olup tıptaki adı “kondromalzai patella” olarak geçmektedir.

Yalnızca bu nedenle kıkırdamalar meydana gelmediğini belirterek aynı zaman da meniskus yırtıklarından dolayı da ses gelebileceğini söyleyelim. Meniskus yırtıklarında dizden gelen ses biraz daha farkıdır. Meniskus yırtıklarında dizden “kütleme” sesi çıkmaktadır.
Diz Ekleminden Gelen Sesler
Diz Ekleminden Gelen Sesler 

Dizden Ses Çıkması Önemli midir?

Dizden ekleminden gelen ses genel olarak orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Bu da demek oluyor ki, gençlerinde dizlerinden sesler çıkabilir. Dizden gelen sesler özellikle orta yaşlarda (30-45) ortaya çıkarsa, maalesef kireçlenmenin en temel habercisi diyebiliriz. Yalnızca bu kadarla değil! Ses ile birlikte ağrı varsa ve özellikle bu tür ağrılar oturup kalkma, diz kırarak yapılan aktivitelerde oluyorsa kesinlikle araştırılması gerekmekte olup aynı zaman da en yakın aile hekimliğine de danışılması gerekilir. Ancak bu durumda yapılacak en mantıklı ve doğru hamle, bir fizik tedavi uzmanına başvurmaktır.

Peki Tanı nasıl Konulur?

Bu tip olaylar da ağrı olmasa dahi dizde inceleme yapılması gerekir. En kısa süre içerisinde bir hastaneye başvurarak MR çekilmesi oldukça sağlıklı bir adım atılmasına neden olacaktır. MR ile diz kemiklerinin kıkırdaklarını ayrıntılı bir şekilde görebilir, erken teşhis ile sağlığınızı korumayı başarabilirsiniz.
Diz Ekleminden Gelen Sesler
Diz Ekleminden Gelen Sesler 


Diz Ağrıları Ne Zaman Tedavi Edilir?

Öncelikle şunu belirtelim! Diz ekleminden ses gelmesi her zaman kötü bir oluşumun etkeni anlamına gelmez. Ancak MR’da kıkırdak hasarı yani “kondromalazi patella” var ise ağrı olmasa dahi tedavi edilmesi gerekilir. Aksi halde durum daha da ileri gideceği gibi diz yavaş yavaş kireçlenmeye doğru ilerleyecektir. Tedavi edilmemesi halinde hasar kalıcı hale gelebilir!



Bitiş: Diz Ağrıları hakkında kısaca bir bilgi vermeye çalıştık. Diz ağrılarınız varsa ya da diz ağrıları nedeni ile tedavi gördüyseniz “yorum” kısmına düşüncelerinizi ve tedavi sürecinizi ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz. 

1 yorum:

  1. Yararlı bir içerik teşekkür ederim bir doktora gözükmek faydalı olabilir .d

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı "Linksiz" Paylaşmaya Özen Gösteriniz. Aksi Halde Onaylanmayacaktır.