DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? - DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI? SAKIZ ÇİĞNEMEK VE KOKU SPREYİ ORUCU BOZAR MI? DETAYLI ANLATIM - Bilge Platform - Aklınıza takılan her başlıktan soruya cevap verilen bilge ve kültür sitesi google-site-verification: googlef96c3ba5a41d1a86.html

Haberler

19 Mayıs 2018 Cumartesi

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? - DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI? SAKIZ ÇİĞNEMEK VE KOKU SPREYİ ORUCU BOZAR MI? DETAYLI ANLATIM


DİŞ FIRÇALAMAK VE DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCUMUZU BOZAR MI?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Bu soruya her yerden çok sayıda soru ve cevap gelmektedir. Herkes tarafından merak edilen bu sorunun yanıtı diyanetten geldi.Bir çok insanın merakla sorduğu şu soru “diş fırçalamak orucu bozar mı? “ Diyanetten gelen cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

Bozağımıza su girmeden ağzımızı çalkalamamızda bir sakınca olmadığı gibi diş fırçalamakta da bir sakınca yoktur(el-Fetava’l-Hindiyye,I,220). Bununla beraber, diş macunumuzun yada suyun boğazımıza girmesi sakıncalı bir durumdur ve orucumuzu bozar. Bu tür sorunları göz önüne alarak diş fırçalama zamanımızı iftar ile sahur arasında yapmamız daha uygundur. Diş fırçalamak bu nedenle orucumuzu bozmaz.
diş fırçalamak orucu bozar mı?
diş fırçalamak orucu bozar mı?

AĞZIMIZIN KOKUSUNU ÖNLEMEK NEDENİYLE SPREY KULLANMAK YADA SAKIZ ÇİĞNEMENİN ORUÇTA BİR SAKINCASI VAR MIDIR?
Burnumuz ile ağzımızdan doğrudan mideye inen herşey biz insanların orucunu bozmakta. Bu sebeple, ağzımızın kokusunu engellemek yada dişlerimizin sızlamasını (ağrı) önlemek için ağza sıkılan sprey ve bunun gibi olan maddeler yutulabilir ve mideye ulaşır ise orucu bozar,yutulmaz ise orucumuz devam eder.

Zamanımızda yapılan sakızlarda, ağızlarımızda çözülen katkı maddeleri olduğundan, ne yaparsak yapalım en ufak bir hatamızda yutabiliriz. Bundan dolayı buna benzer sakızları çiğnememiz orucumuzu bozar. Bunun yanı sıra, hangi sakızların oruç bozup bozmayan türden olduğunu anlamayacağımızdan oruç tutarken sakız çiğnenmesi sakıncalıdır.

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?
Dişlerimizin çekim sırasında zaruri olan iğnenin orucumuzu bozup bozmayacağı, kullanış sebebimize göre ölçülebilir. Ağrılarımızı gidermek, önlemek, vücudun direncini yükseltmek, gıda vermeye benzer sebeplerle enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif vermeyen bu enjeksiyonlar, içmek ve yemek  kelimelerini ifade etmez ve bundan dolayı orucumuz bozulmaz.
DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?
diş fırçalamak orucu bozar mı?

Fakat gıda yada keyif için yapılan enjeksiyonlar orucumuzu bozmaktadır. Bundan dolayı o gün oruç tutmamak veya acil bir sebebiniz var ise kaza yapılması gerekmektedir.  Hastaya kan verilmesi yada serum takılması da aynı anlama uyar. Diş Doktoru olan Pertev Kökdemir ise ‘Diş fırçalarken vücudumuzun bir besin almadığından dolayı diş macunu veya suyu yutmamamız taktirinde orucu bozmaz.’ dedi.

Kokdemir “ Diş fırçalamanın duş almaktan hiçbir farkı yoktur” dedi. Ve şu sözlerle devam etti. “Eğer macunu yutmazsak oruçlarımıza devam edebiliriz.

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş çektirmek orucu bozar mı? Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Ağız kokusu spreyi orucu bozar mı? Detaylı anlatım.

1 yorum:

  1. son cümleye katılmıyorum. Çünkü diş macunu tatlı bir şey ve dişlerimizi fırçalarken bu tadı alıyoruz.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı "Linksiz" Paylaşmaya Özen Gösteriniz. Aksi Halde Onaylanmayacaktır.